DE BALANS TOT NU TOE, TERUG-EN VOORUITBLIK 2013

We zijn op de helft. Wat zeg ik, we zijn al ruim over de helft. 2013 heeft qua (goeie) muziek ons niet in de kou laten staan, en daarom is het hoog tijd om half-time de balans van dit muziekjaar op te maken. Wat waren ook alweer de onbetwiste hoogte-en dieptepunten en wat ligt de komende maanden nog in het verschiet? Ik zet het allemaal even op een rijtje.

Een aantal grote artiesten hebben besloten om 2013 te gebruiken als decor voor hun comeback. De Amerikaanse rockers van Fall Out Boy besloten na een lange pauze hun gitaren weer op te pakken en een dijk van een plaat, Save Rock And Roll, eruit te persen. Ook de indiekoningen van The Strokes lieten weer van zich horen. Waar hele volksstammen wensten dat de band eindelijk weer zou gaan touren, brachten ze in plaats daarvan het nieuwe album Comedown Machine uit, dat nóg ongeduldiger maakte.

De grootste verassing kwam dit jaar uit het Britse Oxford. De zweverige rockband Foals lanceerde zich met hun derde plaat Holy Fire vanuit het niets alle hitlijsten over de hele wereld in. Van een obscuur bandje met een voorliefde voor dromerige gitaarloopjes tot een giga wereldact, Foals zit op een wolk, en die gaan voorlopig nog niet naar beneden komen. En nog meer Brits succes; White Lies wist onlangs nog hoge ogen te gooien met BIG TV, een creatief en variërend album dat precies laat horen uit welk soort hout het drietal gesneden is.

Foto: White Lies

Ook in de Amerikaanse poppunk scene was het weer genieten; het Texaanse Forever The Sickest Kids wist ondanks het missen van twee bandleden hun beste album tot nu toe te maken: J.A.C.K. En na jaaaren wachten was het duo uit Frankrijk daar weer (eindelijk). Daft Punk’s Random Access Memories was misschien nog wel het meest geanticipeerde album van allemaal, en maakte die reputatie met de wereldhit Get Lucky ruimschoots waar.

Helaas waren er dit jaar ook weer van die releases die net niet wisten te overtuigen. Om te beginnen was daar het tweede album van This Century, Biography Of Heartbreak, dat meer was gemaakt om oppervlakkig op te dansen dan dat het ook maar een beetje diepgang inhield. Ook The Maine wist met Forever Halloween niet meer dan een nipte voldoende binnen te slepen, omdat het proces van volwassen worden nou eenmaal niet bij de band aansloot. Het Amerikaanse Hawk Nelson ondervond wat opstartproblemen nu ze praktisch opnieuw begonnen met een aangepaste bezetting. Het verlies van frontman Jason Dunn viel hoorbaar zwaar, en zo klonk het album Made ook.

Foto: The Maine

De soapserie rond Bloc Party kreeg een onverwacht einde deze zomer. Nadat ze vorig jaar na een lange pauze weer bijeen waren gekomen, kondigden ze dit jaar aan dat er opnieuw een pauze ingelast zou worden, van onbepaalde tijd. Het lijkt alsof de Londenaren het dit keer echt voor gezien houden. Ze namen dit keer afscheid met de EP The Nextwave Sessions, die dusdanig goed was dat we ons verdriet nog harder moeten wegslikken. Ook hintten de mannen van 30 Seconds To Mars dat het einde in zicht zou kunnen zijn. Na het fantastisch Love, Lust, Faith + Dreams zouden er geruchten gaan dat het trio er qua nieuwe muziek maken er even een stop op zou zetten. Vooralsnog is daarover nog niet zo heel veel bekend, noch is er iets bevestigd.

Gelukkig hebben we nog een aantal maanden te gaan, dus wat kunnen we dit jaar nog verwachten? Een aantal grote artiesten brengen nog platen uit waar we al lang op zitten te wachten. Volgende maand wordt één groot rockfeest, wanneer Kings Of Leon en Arctic Monkeys hun nieuwe werk uit zullen brengen. De Engelse dames van Haim zullen in dezelfde maand ook hun langverwachte debuut Days Are Gone releasen.

Foto: Haim

In oktober kunnen we uit alle hoeken wat verwachten; punkfans kunnen weer even uit de voeten met de nieuwe Mayday Parade en Panic! At The Disco, kersverse Voice-winnares Cassadee Pope brengt haar debuutplaat uit en The Fratellis keren na een pauze weer terug met het nieuwe album We Need Medicine. Hiphop en rapfans in de zaal? Het nieuwe Eminem abum staat ook gepland voor de tweede helft van dit jaar. De exacte datum is nog niet bekend, maar dit jaar komt ie zeker.

Het divaduo Katy Perry en Lady Gaga wachten gezamenlijk tot het einde van het jaar voor hun nieuwe albums. Na het hele circus rond gelekte tracks is het stof eindelijk neergedaald en kunnen Prism (Katy Perry) en ARTPOP (Lady Gaga) fatsoenlijk gepromoot worden. De singles Roar en Applause weten veel fans al warm te krijgen voor de muzikale krachtmeting die er over een paar maanden plaats zal vinden. Tot nu toe wegen de hoogtepunten een stuk zwaarder dan de dieptepunten, en met nog zoveel moois in het verschiet zou die lijn strak naar boven doorgezet kunnen worden!

Foto: Katy Perry

Overzichtje van aankomende albums in 2013:

September

 • Arctic Monkeys – AM (9-9-2013)
 • MGMT – MGMT (16-9-2013)
 • Birdy – Fire Within (23-9-2013)
 • Kings Of Leon – Mechanical Bull (24-9-2013)
 • Haim – Days Are Gone (30-9-2013)
 • Chiddy Bang – Baggage Claim (??-9-2013)

Foto: Birdy

Oktober

 • The Fratellis – We Need Medicine (7-10-2013)
 • The Feeling – Boy Cried Wolf (7-10-2013)
 • Albert Hammond Jr. – AHJ (8-10-2013)
 • Panic! At The Disco – Too Weird To Live, Too Rare To Die (8-10-2013)
 • Mayday Parade – Monsters In The Closet (8-10-2013)
 • Cassadee Pope – Frame By Frame (8-10-2013)
 • Katy Perry – PRISM (22-10-2013)
 • Hellogoodbye – Everything Is Debatable (29-10-2013)

Foto: Hellogoodbye

November

 • Lady Gaga – ARTPOP (11-11-2013)

TBA:

 • Eminem – (??-??-2013)
 • Call The Cops – (??-??-2013)
Advertenties

Een gedachte over “DE BALANS TOT NU TOE, TERUG-EN VOORUITBLIK 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s