Rebzjie – Sjeepsrech

Nederland mag dan wel zo klein zijn, er zijn veel verschillen tussen de mensen die er wonen. Provinciegrenzen geven aan hoe hard of zacht je G mag zijn en welk dialect er heerst in de straten. Muzikanten doen hier gewoon aan mee, en het begrip dialectband is allang niet nieuw meer. Zo gaat de Limburgse band Rebzjie al een tijdje mee, en staat het nieuwe album Sjeepsrech al in de startblokken om te laten zien dat Limburgs dialect en muziek prima samen gaan.

Het is even wennen wanneer de eerste Limburgse zinnen gezongen worden. Als niet-Limburger zijnde is het tekstboekje een ware zegen. Wanneer de woorden op papier staan kun je er nog wel redelijk Nederlandse zinnen van maken, maar zelfs dan kom je soms in de knoop. Ondanks dat het lastig te volgen is, is het voor de verandering wel interessant om eens te luisteren hoe Zuid-Nederlanders het er muzikaal vanaf brengen. Want ondanks het “taalprobleem” klinkt Sjeepsrech als een plaat waar veel moeite en energie is in gestopt. Wat opvalt is dat de eerste paar tracks van het album onwijs goed in elkaar zitten, waar snellere, bijna disco-achtige muziek wordt afgewisseld met wat rustiger materiaal. Een feestje voor je oren.

De gastzangers op het album geven de nummers wat meer diepgang en variatie, wat natuurlijk altijd prettig is. Bekendste gast is zonder twijfel Marco Roelofs, de oud-zanger van rockband De Heideroosjes. Het nummer Hotèl ‘De Hèl’ is dan ook één van de zwaardere, duistere nummers op het album. Het is duidelijk te horen dat Rebzjie een tijd terug de switch van hiphop naar pop heeft gemaakt. Toch zijn er nog veel rapcoupletten terug te vinden op de plaat, die met de poppy melodietjes verrassend goed samensmelten, de wat vlottere track Rammel Mèt Die Batse is hier een goed voorbeeld van.

Voor de (Limburgse) fans zal Sjeepsrech een feestje zijn, want de groep laat zich van een veelzijdige kant zien die ook nog eens prettig in het gehoor ligt. Voor juist de mensen die het Limburgs niet beheersen is het album juist een leuke manier om er eens wat van mee te pikken. Klein minpuntje is dat de nummers af en toe wat lang doorkabbelen, waardoor het tempo iets wordt afgeremd, maar ondanks dat is Sjeepsrech een prima reclamebord voor het Limburgs.

Luister van Sjeepsrech:

  • Gein Tied
  • Poppegezich
  • Rammel Met Die Batse
  • Diech
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s