ScHoolboy Q – Oxymoron

Door: Lars Stolk

Ik heb een flinke tijd met smart zitten wachten op de nieuwe plaat van ScHoolboy Q, Oxymoron. Het is zijn eerste album onder de grote jongens label Interscope, en je kan van alle kanten horen dat hier de juiste vingers op zijn gelegd. Bekende producers als Bo1-da, DJ Dahi en Tyler, The Creator hebben geholpen aan het tot stand komen van Oxymoron. Ook gast rappers hebben hun tijd en moeite hierin gestoken als 2 Chainz, A$AP Rocky, Tyler, The Creator, Kurupt, Jay Rock en Kendrick Lamar. Deze laatste twee heren vormen samen met Ab-Soul en ScHoolboy Q de hiphop groep Black Hippy.

De 15 tracks die aanwezig zijn op dit schijfje (19 met alle bonustracks er bij opgeteld) vormen een solide rap album. De rapper klinkt op pad te zijn naar de hoogst mogelijke plek in rap, en spit en bragt daarmee flink om zich heen. Veel van zijn teksten klinken alsof je in een donkere hoek ben gedreven, ’s avonds laat – in een dampende steeg. Het eerste nummer Gangsta start al met een ruime dertig seconden aan een herhaaldelijke gangsta gangsta gangsta gangsta..! Zulk soort sterotyperend rappen is over het hele album verspreid en voelt als weinig diepgang. Gelukkig zijn er ook genoeg teksten te horen geïnspireerd door zijn drugsgebruik, gang-verleden en dochtertje. Dit klinkt niet altijd even vrolijk, maar dit zijn de soort nummers die vooral door de core fans van ScHoolboy Q worden gewaardeerd. En dit is nu net zo’n album dat erg lekker op de tong ligt, en zeker kan worden vergeleken met een meesterwerkje als Good Kid M.A.A.D City van Black Hippy mede lid Kendrick Lamar. Helaas genoeg heeft dit album niet al zijn potentie weten te gebruiken en is (wederom) niet diepgaand genoeg om echt bovenaan de plank te komen staan. Toch ben ik erg te spreken over sommige echte gangsta-head-bangende hitjes en refreintjes als op Break the Bank, The Purge en Collard Greens waar de plank flink geraakt wordt. Daarentegen mist het nog diversiteit en een echt eigen stijl. Dit ligt vooral nog aan Q zelf, want aan grote namen als Kurupt en Tyler, The Creator – die menig nummertje echt een boost geven – ligt het weliswaar niet.

Ik voel een gemiste kans. Oxymoron staat als een huis; schreeuwt hiphop overal waar het gedraaid word. De rafeltjes mochten afgeknipt worden, maar dat maakt voor de echte fan geen bal uit. Luister ‘m van voor naar achter, doe dat daarna nog een keer en geef ‘m een mooi plekje in je cd rekje tot het goede moment komt om ‘m nog eens goed grijs te draaien.

Luister van Oxymoron:

  • Los Awesome
  • Break The Bank
  • Collard Greens
  • The Purge

Abbonneer je op de Muziekerecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s