Kid Cudi – Satellite Flight: The Journey to Mother Moon

Door: Lars Stolk

Trek je astronautenpak aan, zet je helm op en vergeet niet te plassen voordat je het ruimteschip instapt, want we zijn weer onderweg! Onderweg naar de maan, om precies te zijn. Kid Cudi is weer terug van weggeweest met een nieuw album genaamd Satellite Flight: The Journey to Mother Moon. Een nogal tongverwarrend lange titel voor een kleine 41 minuten, maar dat mag de vibe van deze plaat zeker niet drukken.

Dat het heelal centraal staat is goed te horen, bijna alleen maar spacende en electrische sounds vullen de volledige tien songs (a.k.a. E.T.) die worden ondersteund door de krachtige, toch enigszins zwoele vocalen van Cudi. Zijn rol als producer overmeesterd grotendeels wel zijn functie als zanger/rapper. Dat merk je aan de lange instrumentale en galactische invulling van de tracks. Toch voelt het voor een drie kwartier niet vervelend herhaaldelijk; dat is hem erg goed gelukt. Het klinkt allemaal erg filmisch, theatraal en zweverig. Gewoonweg een knap staaltje muziek, een vernieuwend sprankje licht wat betreft originaliteit en verkenning van alternatieve hiphop.

Kid Cudi heeft de smaak te pakken maar lijkt toch mis te grijpen naar echte lyrics. De man heeft de laatste jaren het flink voor zijn kiezen gekregen in zijn persoonlijke leven en dat hoor je terug in zijn nummers. Dat is ook gelijk een puntje kritiek aangezien hij hier veel meer uit had kunnen putten, maar dit niet lijkt te hebben gedaan. (De woorden schoten hem tekort toen hij luisterde naar zijn beats?) Tekst ligt met de muziek uit balans (misschien expres) en woorden lijken meer als opvulling te worden gebruikt. Misschien had dit album als EP het beter gedaan, zoals Cudi het in eerste instantie wilde releasen.

Desalniettemin een plaat waar ik erg over te spreken ben, mooie planetaire beats en schitterend materiaal voor de ervaren hiphopper. Sterk, vernieuwend, -wellicht wat aan de korte kant- maar zeker een goede stap in de aanloop naar zijn volgende plaat Man on the Moon III, die al is aangekondigd voor zijn release in 2015. ‘Beam me up Scotty, I’ll be hiphoppin’.

Luister van Satellite Flight: The Journey to Mother Moon:

  • Return of the Moon
  • Man Going to the Ceremony
  • Balmain Jeans

Abbonneer je op de Muziekrecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s