Rick Ross – Mastermind

Door: Lars Stolk

“It’s all about coming from wherever you come from and take it wherever you want to go to. And the minute you do that that’s when you can consider yourself a mastermind.” Dit zijn de letterlijke woorden van de man Rick Ross himself naar de benaming van zijn zesde studio album, Mastermind. De singles The Devil is a Lie en War Ready waren al eerder vorig jaar gereleased voor de promotie van deze cd, die hierop samen met 14 anderen terug zijn te vinden. Dat de man al lang in het vak zit, dat staat vast. Dit meesterwerkje ademt Ross’ gebruikelijke gangsta-from-the-street mentaliteit, en knalt als een bom. De beats hebben een lekkere gangsta-beef-like vibe, ingewikkeld en tegelijkertijd net rustig genoeg om Rick Ross’ raps goed te horen. De rapper maakt veel gebruik van zijn simpele maar wel duidelijke flow in zijn lyrics, die goed zijn te horen in bijvoorbeeld War Ready samen met Jeezy.

De lyrics gaan helaas genoeg niet diep op dit album. De man lijkt niet van zijn gebruikelijke pad te gaan, en belemmerd zichzelf hier enigszins mee. Hij lijkt nog wel door te gaan op zijn blijkbaar nog steeds durende ruzie met 50 Cent, maar of dit echt inhoud heeft moet nog blijken. Rick’s belemmering in lyrics eisen zijn tol halverwege de plaat. De beats zijn van hoge kwaliteit maar stijgen boven de rapper zijn woorden uit. Regels als: “It’s politics when it come to sticks/See mass of blood, n***a want a brick/My money funny, but you gotta love it”. Sorry Ross, maar kom alsjeblieft in het vervolg met iets diepzinnigers. Hij schiet tekort in zijn eigen woorden en blèrt er enigszins op los.

Verreweg het grootste gedeelte van het materiaal luistert vooralsnog erg lekker weg. Plaatjes als In Vein (ft. The Weeknd), Sanctified (ft. Kanye West) en The Devil is a Lie zijn echte hit-materiaal. Het is wat het is, en je krijgt wat je verwacht als je een naar een cd luistert van Rick Ross, en deze maakt geen verschil daarin. Direct ook datgene wat hem na al die jaren rappen tekort schiet, vernieuwing en originaliteit. Maar ach, is die klaagzang dan ook écht nodig? Misschien niet, hij doet waar hij goed in is met mastermind-kwaliteit.

Luister van Mastermind:

  • In Vein Ft. The Weeknd
  • Sanctified Ft. Kanye West
  • The Devil Is A Lie

Abbonneer je op de Muziekrecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s