Onyx – Wakedafucup

 

Door: Lars Stolk

Word wakker! Trek je broek wat omlaag en schreeuw je rhyms in je microfoon! De harde kern rappers van Onyx zijn terug met hun zesde album, Wakedafucup. De groep bestaat uit Sticky Fingaz, Fredro Starr en Sonny Seeza, en hebben dit keer weer een knap staaltje hiphop verwerkt in ruim drie kwartier. Alleen het laatstgenoemde groepslid is niet te horen op dit album. De Duitse ondergrondse hiphop groep Snowgoons zit achter de productie van de plaat, en laten hun sporen na in de vernieuwende en back-to-the-roots sound.

Wakedafucup maakt korte metten met slijmerige teksten en gevoelige zijweggetjes, de teksten zijn rauw en rechtstreeks van de straat. Moord, geweld en criminaliteit zijn de meest voorkomende onderwerpen, en leggen een rode draad door het album. Hierdoor ligt de nadruk ook meer op de teksten dan op de beats, die simplistisch maar sterk en duister in elkaar zitten. Helaas genoeg lijken alleen sommige beats nog een beetje op elkaar, wat misschien het nadeel kan zijn van een ondergrondse groep de productie laten verzorgen, Onyx kon hier misschien net iets meer uit halen met grotere producers(noem Dr Dre?).

De groepsleden zijn allemaal schreeuwerig gebekt als een pijnlijke keel, desalniettemin de charme van de groep. Vooral de rauwe vocals van Sticky Fingaz zijn altijd even prettig aan te horen. de flow is sterk, en ze weten bars met stijl en snelheid juist afgewogen met sterke teksten in te vullen. Niks monotoon, niks zingend, of slap. Aan de titel te zien hebben ze teruggekeken naar hun eerste werk, Bacdafucup, die in 1993 een groot succes was met de hit Slam. Nu nog weten ze de sound te halen die ze toentertijd zo bekend maakten, en leggen de lat hier misschien zelfs ietsje hoger. Zo tegen het einde van het album aan lijkt de cover van het album steeds beter te spreken met de te horen tracks, en wijken niet af van hun normen en idealen. De groep die altijd zijn diepe kern hiphoppers als fanbase had, mag met gerust hart roepen ze weer te hebben veroverd met dit diepzwarte schijfje en mogen er vast wel een aantal fans bij tellen. Voor de meer lay back/ pop/ hiphop luisteraar is dit nog te zwaar, maar diepere rap fans die neigen naar de underground scene mogen hun cd speler onder het stof vandaan halen; Onyx is back! ‘Anybody, Turndafucup!’

Luister van Wakedafucup:

  • Wakedafucup
  • The Tunnel
  • Boom!!
  • Turndafucup

Abbonneer je op de Muziekrecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s