Di-Rect – Daydreams In A Blackout

 

Je bent het met me eens of niet, maar toen in 2009 zanger Tim Akkerman van Di-Rect werd vervangen door Marcel Veenendaal, was het eigenlijk al gedaan met de band. Één van de meest frisse en succesvolle rockbands uit de lage landen groef haar eigen graf toen ze besloten op landelijke TV een nieuwe zanger te zoeken. Daarbij werd pianist Vince gevoegd, om zo de band een doorstart te laten maken met amper half de kwaliteit die ze voorheen hadden.

In de nieuwe bezetting kwam alle muziek nogal geforceerd commercieel en gewoon té anders over om nog serieus genomen te worden. Het eerste album als nieuw Di-Rect, This Is Who We Are, leek het nog wel te hebben, maar Time Will Heal Our Senses (dat al een jaar later werd gereleased) leek er een slot op te gooien. Het was mooi geweest, het was leuk om nog even als indiepop-band door het leven te gaan, maar langer had het niet moeten duren. Maar neen, de band bleef ondanks de tegenvallende resultaten van Time Will Heal Our Senses doorgaan, en zie daar het resultaat; Daydreams In A Blackout.

Ondanks het feit dat dit het album het is waar we niet op wachten, zal ik even uit de doeken doen wat Daydreams In A Blackout te bieden heeft. Elf tracks die balanceren op de randjes van pop, rock en hier en daar lange zweverige nummers die net niet onder psychedelic te categoriseren zijn. Leading single Invincible is ongeveer het hardste wat je zal horen, samen met That Would Be Something. Voor de rest moet het album het hebben van de popnummers, want de traditionele Di-Rect punk zit er al vijf jaar niet meer in. Paper Plane, All In Vein en Daydreams In A Blackout zijn de popnummers die het album een stukje omhoog tillen. Where We Belong, een dance-nummer dat samen met DJ Fedde Le Grand is gemaakt, onderstreept maar weer dat de band zich op een of andere manier levend moet houden in het Nederlandse muzieklandschap.

Di-Rect is haar imago als heersend artiest binnen Nederland definitief kwijt met Daydreams In A Blackout. Er heerst weinig samenhang tussen de nummers, het voelt aan als een grote kookpot van verschillende stijlen en invalshoeken, waarvan ze hopen dat iedereen er iets goeds uit kan halen. Dat principe kan werken, maar doet het op dit album niet. Di-Rect maakt geen spannende muziek meer, en hebben zich door hun einde te negeren in een positie gewrongen waarin ze verplicht zijn nog even te blijven zitten en als ooit-zo-grote-artiest weg te kwijnen.

Luister van Daydreams In A Blackout:

 • Paper Plane
 • Where We Belong
 • All In Vein
 • Daydreams In A Blackout

Abonneer je op de Muziekrecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

Advertenties

7 gedachtes over “Di-Rect – Daydreams In A Blackout

 1. Totaal niet mee eens. Het vertrek van Tim is het beste wat de band heeft kunnen overkomen en dit is het beste album van DI-RECT ooit! En ik zeg dit als fan, die ook al fan was in de tijd dat Tim de zanger was en die ook nog steeds fan van Tim is 😉 DI-RECT legt al hun gevoel in de nummers en ze maken enkel dingen die ze zelf mooi vinden i.p.v. te bedenken of een nummer een hit zou kunnen worden. Dit levert prachtige nummers op, die in mijn ogen juist wel spannend zijn! Bovendien zijn de teksten stuk voor stuk pareltjes!

 2. Volkomen eens met Leonie. Ik vond DI-RECT met Tim soms wel aardig maar meer ook niet. Er waren in die periode veel te veel nummers die voor mij niet goed genoeg waren. Met Vince en Marcel zijn ze er stukken op vooruit gegaan. Meer creativiteit dan enig andere Nederlandse band. M.u.v. Kensington, want is ook zo’n verdomd goede band. Samen zijn ze de twee parels van de Nederlandse alternatieve rock muziek. De schrijver snapt naar mijn mening niet dat DI-RECT bewust voor een nieuw geluid heeft gekozen. Voor de een werkt dat niet. Voor de ander juist wel. Dat is niet meer dan een kwestie van smaak! 🙂

 3. Ik ben het hier zo niet mee eens! DI-RECT met Tim was oke! Maar vooral de laatste tijd met Tim was de Energy en de eenheid weg uit de band! Toen nu 5 jaar geleden Vince en Narcel bij de band kwamen! Werd het een band van wereldformaat! Wat een power, energy en eenheid! Ik vindt Daydreams in a Blackout een super mooi album! Met nummers die echt binnenkomen! Dit is DI-RECT! De teksten zijn werkelijk een kunstwerk stuk voor stuk! Kippenvel, tot in je ziel! Commercieel? Absoluut niet no way! Hun maken muziek/ teksten waar ze zichzelf in kunnen vinden! Kortom DI-RECT respect wat een geniale, epische plaat!<3 p.s, Leonie klopt als een huis wat jij zegt!

 4. Jaap volgens mij moet je ander werk gaan zoeken want je snapt er echt niets van. Ik ben totaal geen Di-rect fan maar op deze CD staan nummers die maar weinig Nederlandse bands hebben gemaakt. Haal je oordoppen uit je oren en luistert nog eens opnieuw.

 5. ik snap de schrijver wel, en ben er toch niet mee eens.
  ik ben even fan fan de oude di-rect als de nieuwe, beide hebben hun sterke dingen.

  ik mis de energie en samenzang van tim en spike heel erg, zoals op het album ”di-rect”
  dat was heerlijk fris met energieke nummers,mooie teksten en heerlijke gitaar sound met delays

  de nieuwe di-rect zit gewoon lekker in die de indiepop hoek, experimenteler…soms ook wat 70s vibe’s…vette solos, mooie koortjes,synths, marcels heerlijke stem. daydreams in a blackout is echt wel geniaal en een stuk beter dan de voorganger.

  ik hou gelukkig van beide, maar dit is een smaak kwestie..want live doen ze elkaar niet onder
  maar er zijn nu 2 mooie dingen uit gekomen want tim heeft heeft ook alweer zijn 2e soloplaat uit!

 6. Helemaal niet mee eens! Ik heb even onder een steen geleden en had nog nooit van ze fehoord! Totdat ik op 4 april een uitzending zag van rtl late night en Marcel begon te zingen!!!! Wow! Wat een stem en inleving! dus alles terug gaan kijken en luisteren oon van Tim…maar haalt er niet bij! Ze zijn echt de beste band van Nederland ….en onder welke catergorie pop muziek ze vallen dat maakt niet uit! Psychedelisch dat wel maar op een nieuwe manier! En nieuw in Nederland dat kan niet! Wat de boer niet kent eet hij niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s