CunninLynguists – Strange Journey Volume 3

 

Door: Lars Stolk

Alles begon in de gevaarlijke en arme buurten van de Bronx in New York, waar halverwege de jaren 80 de hiphop stroming gevormd werd met rap muziek. Hierdoor begon ook de grotendeels afro/amerikaanse bevolking een stem te krijgen, waar veel werd gesproken over stress, armoede en overleven in een harde samenleving. De ‘old skool’ rap, de rap muziek die toen werd gemaakt, zie je nu amper nog terug in de huidige hiphop scene, maar enkele rappers houden deze stijl nog aan. CunninLynguists (bestaande uit het trio Deacon the Villain, Kno en Natti) doet met Strange Journey Volume 3 precies wat de rap toen zo mooi maakte. Opgepoetst en in het licht van de drie rappers.

De eerste track begint nogal vaag met een duistere introductie, maar vloeit naadloos over in de frisse en rock-like beats in Strange Universe. En de daarop volgende tracks worden gevuld met uitstekend gebruik van instrumenten in de beats als electrische/ acoustische gitaren en frisse drum lines. De beats vertellen ieder weer een ander verhaal en zijn stuk voor stuk identiek. Een uitblinker als Drunk Dial, een mix van een klassieke beat met percussie laat zien dat de productie een echte goude medaille verdient. Daarnaast is de flow over het album van hoog niveau, en maken van menig nummer hit materiaal. Arutora Kaiju is daarvan een goed voorbeeld, hoge snelheid, maar de flow verliezen- ho maar!

De mannen hebben dus duidelijke een sterk album willen vormen, en het resultaat werpt zijn vruchten duidelijk af. Waar de meeste rappers nog altijd blijven hangen in bling gangsta beats en teksten doet CunninLynguists een ander pad bewandelen. Geen van de nummers verveelt, en hebben daarentegen allemaal sterke teksten. De drie heren rappen erg verhalend, bijna Eminem/ Kendrick-achtig qua storytelling. Moeiteloos worden de woorden uit de mouw geschud en leiden je van nummer naar nummer, diep emotioneel als politiek; ze kunnen alles.

Rauw en gehuld in glimmend goud, zo is dit album te beschrijven. Het is amper mogelijk om woorden vuil te maken aan dit pareltje. Het heeft van alle kanten iets, goede verhalen, emoties en natuurlijk een sterke flow. Enig minpuntje is misschien dat het album maar 50 minuten gevuld is, en geen 100? Ik had hier zo veel meer van willen horen; voor CunninLynguists ligt er met deze 17 tracks perfectie binnen handbereik.

Luister van Strange Journey Volume 3:

  • Drunk Dial
  • Urutora Kaiju
  • Kings
  • The Format

Abonneer je op de Muziekrecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s