Record Store Day Exclusieve Releases

rsd

Record Store Day is nog niet zo heel oud; in 2007 werd de speciale dag voor platenzaken nog klein gevierd, maar al snel kregen grote artiesten zoals Metallica en R.E.M. Het feestdagje in het oog. Vervolgens groeide Record Store Day uit tot een nationale feestdag waarop de platenboeren in het zonnetje worden gezet. Veel artiesten grijpen deze dag om het een en ander uit te brengen, zoals een nieuwe single of een re-issue van een oud (live)album. Muziekrecensies zet even de krenten uit de pap (die 500+ releases telt!) op een rijtje.

 

oasis

Één van Oasis eerste singles, Supersonic, zal op Record Store Day opnieuw in de handel worden genomen. Dit keer staat de single met een live versie van het nummer I Will Believe op vinyl. Later dit jaar zullen ook de eerste drie albums van de gestopte Britse band opnieuw uitkomen.


 

notorious big

Vanuit de Amerikaanse rapscene wordt de feestdag ondersteund door een royale re-issue van Notorious B.I.G.’s tweede (en laatste) album Life After Death. Het album wordt op drie vinylplaten uitgebracht.


 

david bowie

Geïnspireerd door George Orwells gelijknamige boek nam David Bowie in 1974 de single 1984 op, die later op zijn album Diamond Dogs kwam te staan. Toch is het pas in 2014 dat het nummer op vinyl zal verschijnen, met op de andere zijde een live versie van het nummer.


 

disclosure

De broertjes Lawrence van Disclosure dragen hun steentje bij door het nummer Apollo op vinyl uit te brengen. Het nummer stond niet op de tracklist van hun debuutalbum Settle, maar was op sommige deluxe versies te beluisteren als bonustrack.


 

foals

Math rockers van Foals verkopen op 19 april een live LP van een concert in de bekende Royal Albert Hall. De LP telt acht live tracks, plus twee downloadcodes van remixes van My Number en Late Night.


 

green day

Wanneer alles en iedereen nummers op vinyl uitbrengt, hebben we gelukkig nog Green Day die de kont tegen de kribbe keert. Voor Record Store Day brengen zij een cassettebandje met 18 demo’s van hun Uno, Dos, Tré trilogie uit + een nog nooit eerder uitgebracht nummer. Voor de LP en CD puristen, jullie formats zijn naast het cassettebandje ook verkrijgbaar.


 

haim

Zusjes Haim releasen voor de gelegenheid een vinylplaat met de single Forever, plus een remix en het nummer Edge, dat ook al op debuutalbum Days Are Gone stond.


 

linkin park

Één van de betere collaboration albums van afgelopen decennium was wel dat van Linkin Park en Jay Z. Speciaal voor Record Store Day brengen deze giganten hun succesalbum Collision Course opnieuw uit op vinyl, vergezeld door een live-DVD.


 

kings of leon

Van het laatste album Mechanical Bull zullen de Kings Of Leon de single Wait For Me op seven inch vinyl uitbrengen. Op de achterkant staat een live versie van het nummer Don’t Matter.


 

chef'special

Het gaat lekker met de Cheffies uit Haarlem. Nadat ze bij de laatste 3FM-Awards de prijs voor Beste Live Act wegsleepte, doen ze ook nog een duit in het zakje van Record Store Day. De track Day Is Done (afkomstig van het laatste album Passing Through) zal op een vinylplaatje uitgebracht worden.


 

nirvana

Deze kunnen we wel scharen onder de betere RSD-exclusives: een nog nooit eerder uitgebrachte single van Nirvana; Pennyroyal Tea/I Hate Myself And Want To Die. De single stond eigenlijk gepland voor 1994, maar vanwege de dood van frontman Kurt Cobain werd de release geschrapt.


 

paramore

Paramore leefde zich in de videoclip voor Ain’t It Fun zich onbeschaamd uit op een klein honderdtal LP’s om er zoveel mogelijk te breken. Om de schade enigszins te compenseren brengen ze diezelfde single uit op een (geheel in stijl van de clip) “gebroken” vinylplaat.


 

katy perry

Nog meer vinyl? Ja, nog meer. Katy Perry verkoopt op 19 april haar laatste album Prism op twaalf inch LP’s, die voorzien zijn van een zogenaamde picture disc.


 

skrillex

Ho, wacht, Green Day is dit jaar niet de enige die met cassettes rondstrooit, Skrillex zet z’n beats van zijn nieuwe album Recess ook op de dunne zwarte tape. Wie had dat ooit gedacht, strakke dubstep op cassettes..


 

regfina spektor

Voor de serie Orange Is The New Black bouwde zangeres Regina Spektor het nummer You’ve Got Time, die nu op vinyl zal verschijnen. Aan de andere kant staat het nog nooit eerder uitgebrachte nummer Call Them Brothers.


 

tame impala

De Australische band Tame Impala heeft voor RSD een LP samengesteld met acht livetracks die ze in 2013 in Chicago speelde. Het zijn niet de tracks zoals we ze gewend zijn, de band noemde er expliciet bij dat deze nummers zijn uitgekozen omdat ze live anders gespeeld worden dan hoe ze voor de albums zijn opgenomen.


 

childisch gambino

Donald Glover a.k.a. Childisch Gambino grijp de internationale platenboerdag aan om zijn nieuwe album because the internet op vinyl uit te brengen. De rapper, die ook furore maakt als acteur, stapte onlangs uit zijn rol als Troy Barnes in de serie Community, waar momenteel het vijfde seizoen van aan de gang is.


 

mgmt

Eerlijk is eerlijk, het self titled album van MGMT dat ze vorig jaar uitbrachten haalde het bij lange na niet bij de twee die daar vooraf gingen; Congratulations en Oracular Spectacular. Goede zet dat de heren voor de gelegenheid ook alleen die twee op vinyl uit zullen brengen.


 

damon albarn

Op RSD is het nog negen dagen wachten tot Albarns album Everyday Robots. Om ons luisterlust(?) nog even op te wekken zal die dag de single Lonely Press Play, vergezeld door het nummer Hollow Pounds, op vinyl verkrijgbaar zijn.


 

gbttz

Van GBTTZ’s album Zoo is tot nu toe nog alleen het nummer (I Just Wanna) Milkshake uitgekomen, dus hoog tijd dat de band een nieuwe single van de plaat uitbrengt. Op Record Store Day zal de openingstrack van het album, Head Up High, op vinyl verkrijgbaar te zijn.

Link naar volledige lijst: http://www.recordstoreday.com/SpecialReleases

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s