Nas – Illmatic XX

 

Door: Lars Stolk

Waar veel van de bekende albums uit het verleden in de vergetelheid raken, blijft Illmatic van Nas groot en geprezen, ongeacht de leeftijd. Het origineel uit 1994 blijft tot op de dag van vandaag de sound die als gouden vuistregel gebruikt wordt in de hiphop. Het is daarom ook niet zo gek dat Illmatic nog altijd in menig top 10 (lees: top 5) te vinden is bij de gemiddelde rapliefhebber (inclusief mijzelf). Twintig jaar sinds de release is nu verstreken, dus hoog tijd voor een re-release van dit klassiekertje, dat zijn tweede decennia-mijlpaal heeft bereikt. Met dit keer wat extra’s zoals een aantal remixes en nooit eerder uitgebracht materiaal.

Wat valt er nog te vertellen over deze plaat? Uiteindelijk niet veel nieuws. Het is het originele schijfje met een paar mooie extra’s voor de liefhebber. Deze bezitten allemaal uiteraard dezelfde sound, de jaren 90 scratchende plaatjes en sample gebruik. Het enige echt nieuwe aan de tweede cd is (jammer genoeg) alleen de track I’m A Villain. Deze is niet eerder gereleased en waarschijnlijk geschrapt van de eerste uitgave. Een echt Nas nummertje dus dat de bonus cd begint. De daarop volgende playables zijn misschien op de freestyle na niet super verfrissend voor de leek. Wel passen de (re)mixes geweldig goed bij de sound met alle nieuwe beats. In totaal dus tien extra songs die het succes van Illmatic uit ’94 benadrukken.

Rapliefhebbers en vooral de Nas fan kan zijn hartje weer kwijt bij dit schijfje. En who gives a f*ck dat de heruitgave vol zit met wat we al kenden? Het is voor de fan een goede rede om dit pareltje onder de spreekwoordelijke stof vandaan te halen. Het blijft wel Illmatic natuurlijk!

Luister van Illmatic XX:

  • One Love (LG Main Mix)
  • I’m A Villain
  • The World Is Yours (Tip Mix)

Abonneer je op de Muziekrecensies Spotify playlist om direct te luisteren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s